unghii

O anormalitate legata de unghii este de cele mai multe ori un semn al problemelor de sanatate. Unghiile afectate pot sa indice deficiente in nutritie, dezechilibre hormonale si afectiuni din cele mai diverse.

Unghiile sunt constituite la baza din proteine moarte si keratina – aceeasi substanta din care sunt facute coarnele, copitele si ghearele animalelor. Unghiile oamenilor sunt insa diferite – sunt un invelis translucid ce acopera un tesut moale, foarte vascularizat si plin de capilare si terminatii nervoase, reflectand, prin urmare, orice schimbari la nivel fiziologic.

Chiar si o scurta privire asupra culorii unghiilor poate sa indice foarte multe pentru un specialist in medicina. Culoarea nu este insa singurul indicator: punctele albe, punctele negre si chiar semicercul alb de la baza unghiei poate spune multe despre starea de sanatate. Unghiile nu indica insa doar probleme de ordin fizic, ci pot chiar sa arate si indicii despre starea mentala a unei persoane – daca este stresata sau nu etc.

Desi folosite pentru un diagnostic rapid, unghiile pot sa arate in prima faza boala sau afectiunea, insa acest lucru trebuie lasat in seama unui specialist – diagnosticul il stabileste doar el. Sa vedem ce afectiuni pot sa fie aratate de starea in care se afla unghiile.

Deficientele nutritive – daca mergi la medic si te plangi de oboseala excesiva, acesta se va uita in prima faza la unghiile tale de la maini. Motivul? Deficientele nutritive sunt destul de vizibile in acest caz. Unghiile bombate ce iau uneori o forma de lingura pot fi cauzate de anemie sau o deficienta de vitamina B12. De asemenea pot sa apara mai deschise la culoare, mai palide comparativ cu ceea ce este normal. Puncte mici si albe la nivelul unghiilor sau linii pe acestea pot sa indice lipsa de zinc.

Infectiile fungice sunt de asemenea indicate de starea unghiilor, care isi modifica culoarea in cazul aparitiei acestora. Bolile ficatului, psoriazisul, problemele cu glanda tiroida sau cele circulatorii sunt de asemenea indicate de starea in care se afla unghiile.

Se poate trage concluzia ca unghiile sunt primele care indica o stare de sanatate afectata. Cu toate acestea, pentru stabilirea unui diagnostic exact, este recomandat sa apelati la un specialist, care va asocia starea unghiilor si cu alte simptome pe care le resimtiti.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *