ficat

Unul din cele mai importante organe din corpul omenesc, ficatul ajuta la procesarea tuturor alimentelor consumate, inainte de digerarea si transformarea acestora. Avand un rol crucial in multiple procese fiziologice, ficatul contribuie atat la detoxifiere cat si la reglarea functiei metabolice. Prin urmare, sanatatea intregului organism este strans legata si de functionarea optima a ficatului. Cu toate ca acest organ vital are capacitatea de a-si regenera celulele „avariate”, ficatul nu trebuie suprasolicitat, mai ales de urmatoarele obiceiuri proaste care ii afecteaza dramatic functionarea.

1. Abuzul de alcool este unul din cele mai daunatoare vicii ce duce la afectarea ficatului. Printr-un consum excesiv de alcool este redusa abilitatea ficatului de a elimina toxinele din organism si este afectata per total intreaga functionare a acestuia. Concentrat cu metabolizarea si transformarea alcoolului in elemente mai putin toxice, ficatul nu mai reuseste sa isi indeplineasca celelalte functii.

2. Fumatul – un alt obicei extrem de daunator nu doar pentru ficat, ci pentru intregul organism. Fumul de tigara, pe langa faptul ca afecteaza grav sanatatea inimii si a plamanilor, supune la un stres suplimentar si ficatul, prin substantele oxidante ce activeaza radicalii liberi ce afecteaza toate celulele organismului, implicit ale ficatului.

3. Privarea de odihna este un alt potential pericol pentru ficat. Studiile recente realizate arata ca persoanele care nu se odihnesc suficient sunt mai predispuse la probleme cardiace, afectiuni precum obezitatea si diabetul, iar ficatul acestor persoane nu mai functioneaza normal. Acesta isi pierde abilitatea de a procesa alimentele, in special grasimile, ajungandu-se la acumularea lor.

4. Alimentatia precara – pe langa faptul ca poate sa conduca la obezitate, afecteaza, in timp, ficatul. Aceste doua elemente asociate conduc la diverse probleme. Ficatul are rolul de a regla cantitatea de grasimi si zaharuri din sange, iar in cazul persoanelor obeze ajunge sa fie suprasolicitat si stocheaza exces de grasimi in propriile celule.

Toate aceste obiceiuri ajung sa afecteze serios ficatul, ducand si la aparitia problemelor de sanatate in cele mai variate forme. Prin urmare, trebuie evitate viciile, este necesara o alimentatie sanatoasa si odihna suficienta pentru ca acest organ vital sa isi indeplineasca in mod corespunzator functiile.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *