studenti-in-anglia

Pentru multi dintre liceeni, ultimul an inseamna foarte multe planuri, idei de viitor si alegeri gandite de nenumarate ori. Ei bine, multi dintre absolventi aleg sa continue studiile in afara tarii. Ce ii impinge sa faca acest lucru? Sa vedem spre ce se indreapta cei care doresc sa urmeze cursurile unei facultati din Anglia.

Aplicarea

Primul pas pe care trebuie sa-l faca cei care doresc sa urmeze o facultate in Anglia este sa se intereseze de ofertele pe care acestea le prezinta. Modul de aplicare si de admitere poate diferi destul de mult de la o facultate la alta. Spre exemplu, unele programe universitare vor necesita un interviu, altele o auditie sau poate un portofoliu. Este important de stiut ca acesti pasi trebuie urmati inca din timpul anului scolar. O certificare pentru limba engleza (IELTS, TOEFL), indeplinirea cerintelor pentru admitere si rezultate bune la scoala sunt, pe scurt, criteriile ce vor oferi sansa de a studia in strainatate.

Taxa de scolarizare

Un mare avantaj fata de alte politici de stat este faptul ca potentialii studenti sunt incurajati si puternic ajutati sa beneficieze de scolarizare. Spre exemplu SLC (Student Loan Company) ofera imprumuri celor care doresc sa scape de grija taxelor de scolarizare. In conformitate cu reformele adoptate de catre guvernul britanic, taxele variaza intre 6000 si 9000 de lire pentru un an universitar.

Cerere crescuta pentru piata muncii

Probabil ca cel mai important avantaj pe care il au cei care aleg sa studieze in Anglia este faptul ca oferta de studii este in conformitate cu nevoile care exista pe piata locurilor de munca. Spre deosebire de sistemul nostru de invatamant, in Anglia somajul in randul absolventilor de studii superioare sau a celor care lucreaza in domenii diferite de cele studiate este foarte scazut.anglia

Majoritatea programelor de studiu pun un mare accent pe cunostinte practice, pe internship-uri si colaboreaza cu foarte multe companii din diferite domenii. In felul acesta se ofera studentilor sansa de a deprinde cunostintele si abilitatile necesare pentru insusirea unei meserii si pentru a castiga o experienta mult cautata.

Costuri

Pe langa taxa de scolarizare (ce este suportata de catre guvernul Angliei), viata unui student implica aceleasi costuri ca si in alte locuri, mai exact cazare, utilitati, mancare si alte nevoi de baza. Spre exemplu, costul unei camere lunar ajunge se invarte in jurul sumei de 200 de lire, costurile cu utilitatea sunt in jur de 30-40 de lire, iar mancarea are cam acelasi pret ca cea din Romania.

Nu trebuie sa se omita nici costurile legate de transport. Mijlocul de transport preferat de catre cei mai multi studenti este bicicleta. Va trebui sa iei in calcul si deplasarea pe care o ai din Romania spre Anglia, respectiv invers. Multi dintre studenti aleg sa circule cu masina. Mai multe informatii se pot gasi la http://www.nicktrans.ro/transport-persoane-Romania-Anglia. De asemenea, o rezervare a biletului de avion din timp poate oferi o reducere considerabila.

Part-time job/internship

O buna parte din studenti aleg sa foloseasca timpul ramas in afara studiilor pentru a munci. In zonele universitare se gasesc forte multe oferte de joburi part-time. Acestea vor oferi un suport pentru a se asigura cheltuielile de baza.

De asemenea, multi aleg si efectuarea unui stagiu de practica (internship) platit, in firmele din domeniul pe care il studiaza. O buna parte din studentii care efectueaza aceste stagii de practica aleg sa lucreze si dupa ce termina studiile pentru acele firme.

Concluzii

Este important de realizat beneficiile pe care le ofera sistemul de invatamant englez, faptul ca este foarte bine adaptat la nevoile de pe piata locurilor de munca. Viata de student in Anglia nu este lipsita de griji dar sunt create toate conditiile pentru a te descurca.

De admin

Un comentariu la „Viata de student in Anglia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *