Scopul vanzarilor prin telefon nu este de fiecare data si incheierea vanzarii, uneori se stabileste doar o intalnire pentru a putea prezenta in detaliu produsul sau serviciul. Apelul de vanzare reprezinta primul pas pentru atragerea atentiei clientului asupra a ceea ce se vinde. Este o parte importanta a oricarei strategii de vanzari, in care nu sunt dezvaluite toate detaliile despre produs prin telefon.
Fara indoiala ca trebuie cunoscut foarte bine produsul in momentul in care se suna clientul. In prima faza va fi informat pe scurt, eventual se va programa o intalnire sau un apel viitor in care sa i se prezinte mai multe detalii.
Un alt aspect important este si cunoasterea clientului care va fi sunat. Daca reprezinta o afacere, trebuie o documentatie prealabila, trebuie verificat istoricul, reputatia, valoarea pe piata, produsele pe care le ofera si modul cum oferta prezentata prin telefon i-ar putea satisface nevoile.
Multi agenti de vanzari fac greseala de a transforma apelul de vanzare in unul strict de marketing. Uita faptul ca scopul este de a obtine o intalnire sau de a programa o discutie ulterioara mai detaliata. De aceea nu este indicata o prezentare indelungata a produsului intrucat va plictisi clientul.
O idee buna este trimiterea unei mostre. Apelul poate fi facut pentru confirmarea primirii mostrei produsului, pentru a cere feedback. Va fi creata in acest fel o impresie buna si apelul de vanzare va avea mai multe sanse de succes.
Desigur in multe cazuri rata de respingere este mare. Agentul de vanzari nu trebuie sa se lase descurajat de aceste refuzuri, intrucat intotdeauna vor exista. Aceste tehnici de marketing ce implica si folosirea telefoanelor pentru vanzari pot fi foarte eficiente si pot aduce mari beneficii oricarei afaceri, daca sunt folosite in maniera corecta, putandu-se obtine o crestere substantiala a vanzarilor intr-un timp foarte scurt.