mona-lisa

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie sustin ca au elucidat misterul zambetului celebrei Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca au aflat secretul acestei picturi dupa ce au analizat alta pictura realizata de celebrul artist renascentist, oamenii de stiinta sustinand ca acesta s-a folosit de o iluzie optica pentru a insela vederea periferica a celui care priveste imaginea.

De foarte multe secole oamenii sunt pur si simplu captivati de expresia misterioasa a celebrei Mona Lisa, dar cu toate acestea se pare ca zambetul nu este singura enigma pe care Leonardo da Vinci l-a creat. Oamenii de stiinta de la Universitatea Sheffield Hallam si de la Universitatea Sanderland au analizat o imagine mai veche a maestrului italian si astfel au descoperit ca misterul acestuia a fost realizat cu scopul de a nu fi descifrat.

La Bella Principessa

Studiul oamenilor de stiinta a scos in evidenta modul in care „La Bella Principessa”- pictura realizata de da Vinci la sfarsitul secolului al XV-lea, inainte de a finaliza Mona Lisa, foloseste un mic truc, dar inteligent, care reuseste sa pacaleasca ochii privitorilor. Folosind o modalitate specifica de combinare a culorilor, da Vinci a reusit sa pacaleasca privitorii in functie de unghiul in care acestia privesc pictura. Astfel, gura femeii din tablou da senzatia ca se modifica pe masura ce privitorul isi schimba pozitia.

Daca privim pictura din fata, vom observa ca linia gurii este orientata spre jos. Dar, din cauza ca privitorii se misca in directii diferite fata de cea centrala- cu scopul de a examina si alte detalii ale picturii -, gura femeii pare sa urmeze o linie ascendenta, determinand astfel aparitia unui zambet care poate fi observat doar in mod indirect.

Autorii studiului afirma ca aceasta tehnica poarta numele de „sfumato” si poate fi observata atat in portretul „Mona Lisa”, cat si in „La Bella Principessa”. Cu toate ca tehnica a fost utilizata si de alti artisti renascentisti, niciunul nu a reusit sa atinga nivelul de maiestrie al lui Leonardo da Vinci.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *