Protejeaza-ti ochii si mirosul!

Ne nastem cu  anumite simturi, iar altele se dezvolta pe parcursul primelor luni de viata. De noi depinde sa le mentinem sanatoase cat mai mult timp pentru a nu-si pierde acuratetea.  Cel mai important simt pe care nici un om nu si l-ar dori sa-l piarda este vederea. Odata cu inaintarea varstei  apare slabirea acuitatii vizuale, probleme de vedere grave. Ele pot fi prevenite sau daca nu macar intarziate.

Exista trei probleme de vedere. Degenerare maculara care afecteaza vederea centrala din cauza deteriorarii unei portiuni a retinei numite macula. Astfel cititul sau recunoasterea anumitor persoane devin dificile. Degenerarea maculara este principala cauza a orbirii si apare cel mai des la batranete.Este indicat sa faci un control oftalmologic, mai ales dupa varsta de 50 de ani la fiecare doi ani.

A doua problema a vederii este glaucomul, care duce la pierderea progresiva a vederii periferice prin ingustarea campului vizual si apare din cauza atrofierii nervului optic. Daca nu e luata o masura in timp poate duce chiar si la orbire definitiva. Este indicat sa mergi la un control oftalmologic, mai ales daca suferi de hipertensiune, diabet sau ai avut cazuri de glaucom in famiele.

De asemenea poti consuma alimente bogate in luteina precum legumele cu frunze verzi si galbenusul. A treia problema a vederii este retinopatia diabetica. Aceasta este o complicatie a diabetului care  poate duce la orbire chiar si in cazul persoanelor foarte tinere.

Este indicat sa iti mentii glicemia in limite normale. De asemenea este recomandat sa ai o dieta corecta cu miscare suficienta dar si sa renunti la fumat.

Pastreaza-ti si mirosul ascutit

Chiar daca noi credem ca la prima vedere am putea trai fara miros, daca l-am pierde am face orice ca sa-l recuperam. Odata cu pierderea mirosului si un alt simt important se pierde, gustul. Iata doar cativa din factorii de risc ce pot duce la diminuarea sau chiar disparitia mirosului: expunerea indelungata la praf, aer conditionat,  substante toxice; afectiuni precum sinuzita, rinita, deviatia de sept sau virozele respiratorii.

Este indicat ca atunci cand observi o diminuare a simtului olfactiv sa te prezinti la un cabinet ORL!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.