perseide

Perseide este o prolifica ploaie de meteori asociata cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei  ”ploi” se datoreaza punctului de unde par sa apara, numit radiant, aflat in constelatia Perseu. Aceasta ploaie de meteori a fost observata regulat pe o perioada de mai bine de 2000 de ani, cu primele informatii despre acest fenomen originare din Estul Indepartat. Ploaia este vizibila din mijlocul lunii iulie, in fiecare an, atingandu-si apogeul intre 9 si 14 august, si depinde de localizarea in particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 si chiar mai multi pe ora fiind extrem de vizibile in emisfera Nordica.

In fiecare an, intre 17 iulie si 24 august, ploaia de meteori Perseide descrie unul din cele mai stralucitoare evenimente cosmice care descriu cerul noptii. In momentul sau de varf, care se preconizeaza ca va fi in noaptea de 12 spre 13 august a acestui an, specialistii sustin ca vor putea fi vizibile chiar si 100 de astfel de ”stele cazatoare” pe ora, cu conditia ca cerul sa fie complet senin.

Iar, pentru prima data din 2010, acest eveniment a fost usor de vazut, deoarece evenimentul din noaptea de 12 august va fi inainte de o luna noua, ceea ce inseamna ca evenimentul va fi lipsit de luna. Asa cum sustin si cei de la NASA: ”Daca vedeti o ploaie de meteori anul acesta, incercati sa vedeti Perseidele din august sau Geminidele din decembrie. Perseidele se caracterizeaza prin meteori mai rapizi si mai luminosi, iar in 2015 cerul va fi lipsit de lumina lunii, care ar putea perturba vizualizarea acestui eveniment.” Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseus, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an.

In cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Perseidele vor fi mai usor de vazut de la munte

Astfel de fenomene sunt mai usor de observat in locurile lipsite de lumini, departe de zonele urbane, de exemplu. Cel mai potrivit loc de unde se poate vedea ploaia de stele este la munte, fiind si un loc excelent de observatii. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea in general intre 60 si maximum 100 de meteori pe ora, iar cei care se uita la cer din orase vor vedea in general 10-20 de meteori pe ora.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *