Originar din Italia, acest condiment este extrem de popular acum in intreaga lume, desi italienii il folosesc de secole. Renumele nu si l-a castigat doar prin aspectul inchis la culoare si consistenta de sirop cu un gust remarcabil, are si beneficii pe care le aduce sanatatii ce ii castiga puncte in plus de popularitate.
Otetul balsamic contine nutrienti precum fier, calciu, potasiu, magneziu sau fosfor, astfel includerea sa in alimentatie este o optiune foarte buna pentru organism.
Reactiile de oxidare ce au loc in organism pentru a produce energie conduc la formarea de radicali liberi ce afecteaza celulele. Acesti radicali liberi afecteaza membranele celulare si se manifesta de obicei prin imbatranirea prematura, intarirea peretilor arteriali sau pot conduce prin actiune prelungita la cancer. Antioxidantii din otetul balsamic distrug acesti radicali liberi si incetinesc procesul de imbatranire, printre altele.
Otetul balsamic are un continut scazut de grasimi saturate si colesterol, prin urmare nu are nici un efect negativ asupra sanatatii inimii. Cand dressingurile si toppingurile bogate in colesterol sunt inlocuite cu otet balsamic, sanatatea inimii se imbunatateste, deoarece grasimile nedorite nu se mai depun pe peretii vaselor de sange.
Ajutor pentru digestie – polifenolii continuti de otetul balsamic stimuleaza activitatea enzimelor in corp. Se imbunatateste astfel descompunerea proteinelor din alimente, ajutand procesul de digestie.
Pe langa aceste beneficii, otetul balsamic poate ajuta si la tinerea sub control a greutatii. Plin de savoare, poate inlocui maioneza in salate si ofera chiar o senzatie de satietate mai puternica decat aceasta. Senzatia de satietate fiind prelungita, persoana nu simte atat de mult nevoia de alimentatie, prin urmare slabitul devine mult mai usor.
Lista de beneficii este completata si de reducerea durerilor de cap, intarirea oaselor prin facilitarea absorbtiei de calciu, energizarea corpului, intarzierea procesului imbatranirii si prevenirea anemiei. Ca o curiozitate, otetul balsamic poate fi invechit o perioada intre minim 3 ani si maxim 100 de ani. Cu cat este mai indelungat procesul de imbatranire, cu atat este mai buna si calitatea. Cunoscand toate beneficiile pentru sanatate, cu siguranta se merita includerea otetului balsamic in alimentatie.