creier

Creierul pentru corpul uman ar putea fi comparat cu soarele din sistemul solar. Nu doar controleaza si intretine activitatile importante in corp, ci asigura si functionarea eficienta a organelor. Cu toate acestea, suntem creaturi predispuse obiceiurilor proaste si cadem prada acestora, creierul avand de suferit. Cateva din situatiile si obiceiurile de pe urma carora creierul are de suferit.

Multi dintre noi nu constientizeaza cat de important este micul dejun. Masa de dimineata este cea mai importanta masa a zilei si are un impact deosebit asupra tuturor activitatilor desfasurate zilnic. Dupa orele de somn de pe timpul noptii, creierul are nevoie de nutrienti esentiali pentru a reporni un nou ciclu de activitate. A sari peste micul dejun inseamna a priva creierul de acei nutrienti, prin urmare va fi afectat.

Consumul excesiv de zahar este de asemenea daunator creierului. De la prima degustare zaharul activeaza senzorii de recompensa din creier si poate chiar sa provoace dependenta. Un consum excesiv de zahar dauneaza creierului prin diverse afectiuni cognitive, depresie, afectarea memoriei si altele.

Efectele dezastruoase ale fumatului nu se manifesta doar in ceea ce priveste sanatatea plamanilor si a inimii, ci se fac resimtite si asupra creierului. Nicotina, pe langa faptul ca stimuleaza eliberarea de dopamina, cauzeaza si subtierea cortexului. Acest din urma fapt are ca si consecinte directe probleme cu memoria, stari de anxietate, depresie si un risc crescut de dezvoltare de Alzheimer sau schizofrenie.

Privarea de somn este un alt obicei prost pe care din pacate multi dintre noi il avem. Odihna este esentiala pentru functionarea corecta a creierului. Pe timpul ciclurilor de somn creierul initiaza si finalizeaza procese ce ajuta corpul sa elimine toxinele. Privarea de somn intrerupe regenerarea celulara, atat la nivelul intregului organism cat si la nivel de celule cerebrale.

La fel ca si oricare alt organ, creierul trebuie angajat in activitati care sa il stimuleze: gandire, scris, vorbit, rezolvat de situatii, pentru ca in fapt aceasta este menirea sa. Cei care nu isi antreneaza si stimuleaza periodic creierul risca micsorarea acestuia, fapt nedorit indiferent de situatie.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *