O alta teorie ce ar explica de ce visam este cea conform careia visele noastre reflecta emotiile si sentimente. Pe parcursul zilei creierul nostru incearca sa faca legaturi intre anumite actiuni. Spre exemplu, cand este pus in fata unei probleme de matematica, acesta este foarte concentrat pe acea problema, sau daca bati un cui intr-un perete sau o bucata de lemn, esti foarte concentrat pe acea actiune, insa de cate ori nu ti s-a intamplat sa iti fuga gandul si sa te trezesti cu un deget lovit ?
Aceasta teorie afirma ca pe timp de noapte in timpul somnului, activitatea creierului scade, si se ingreuneaza, fiind mult mai relaxat. De aceea in timpul somnului creierul nu mai face legaturile necesare pe care le-ar face in timpul zilei. Sansele sunt ca vei visa pe timpul noptii despre lucrul la care ai fost foarte concentrat pe timp, sau vei visa ceva asemanator dar in alta perspectiva. De exemplu, daca ai fost in pericol de ati pierde locul de serviciu, e posibil sa visezi ca esti un om mic intr-o lume de giganti, sau ca esti singur intr-un desert.
O alta terorie, si cea mai interesanta dintre toate, este aceea ca, visele nu au un scop anume, ele sunt doar un produs secundar al creierului. Stim ca parte din spate a creierului este cea mai activa in timpul somnului REM, cand majoritatea viselor au loc. Unii cred ca este doar modul creierului de a se relaxa pe timpul noptii, si ca visele sun doar actiuni la intamplare fara sens ale creierului uman. Adevaru este ca, atat timp cat creierul va reprezenta un mister pentru noi, nu vom avea de unde sa stim cu siguranta, care e motivul pentru care visam, care e legatura dintre vise si realitate si care este scopul.