Relatiile stabilite au fost dintotdeauna nucleul dezvoltarii mediului de afaceri. In lumea digitala de astazi, social media poate sa accelereze considerabil procesul de construire al relatiilor de afaceri. Afluxul de retele de socializare din ultimul deceniu a imbunatatit mult modul de comunicare intre potentiali parteneri de afaceri, ajutand la conexiuni mai rapide si servind drept principala metoda de cercetare cand se cauta relatii de afaceri productive.
In 90% din cazuri persoana responsabila de dezvoltarea afacerii are o idee formata despre tipul companiei cu care ar vrea sa intre in parteneriat intr-un anume scop. In mod traditional pasul urmator este o conectare initiala, fie printr-un telefon, un email transmis sau o intalnire programata. Aici intervine social media si accelereaza considerabil procesul. Persoana de contact poate fi gasita mult mai usor, se pot verifica si legaturile pe care le are respectiva companie cu alte domenii de interes si asa mai departe.
Pentru a folosi eficient informatia disponibila in social media in scopul dezvoltarii afacerilor, tinem cont de recomandarile urmatoare.
1. Social media poate fi privita ca o lupa, ca o lentila. Putem analiza mai indeaproape potentialii parteneri dar si competitorii, clientii potentiali sau cei actuali.
2. Fiecare retea de socializare are aspectele sale specifice – modul in care interactioneaza si se comporta persoanele prin intermediul diverselor canale difera. Pe Twitter spre exemplu se pot promova campaniile de marketing in desfasurare, se pot directiona clientii ce au nevoie de suport tehnic. Facebook-ul este folosit pentru initiative de mai mare anvergura cu scop de marketing, pentru promovarea culturii companiei si a resurselor de care dispune.
3. Daca se cauta o persoana de contact la o companie anume, trebuie verificat daca o persoana din randul propriilor angajati are o relatie prestabilita acolo, iar canalele social media ofera cu usurinta posibilitatea de a vedea prietenii comuni, in acest fel comunicarea este net facilitata prin intermediere.
4. Social media nu este singura cheie a succesului si dezvoltarii unei afaceri. Ajuta insa foarte mult fata de practicile traditionale. Un email poate ramane fara raspuns, la fel si un telefon in care s-a facut o oferta. Social media permite o interactiune la nivel superior, de aceea este foarte importanta cand vine vorba de a creste si dezvolta o afacere intr-un mod mai profitabil. Dictonul „Nu esti online, nu existi” se aplica perfect si pentru social media.