Miturile sunt niste povesti inventate de cele mai multe ori pentru ca un anumit fenomen s-a intamplat de cele mai multe ori sau pentru ca se zvoneste ca acel ceva chiar are o dovada stiintifica in spate. Tot felul de povestiri, fabule, legende si mitologii exista despre tot felul de lucruri ce ne inconjoara.
Felul in care a luat nastere un anumit lucru, modul in care se comporta un alt lucru sau aparitia unui fenomen sunt puse toate pe seama a tot felul de mituri urbane sau stravechi, ce nu se poate sa nu ne ramana intiparite in memorie. In cele ce urmeaza, vom prezenta cateva mituri tehnologice care ori sunt adevarate in mare, ori sunt in majoritate false, dar exista si stau pe buzele a celor mai multi dintre noi in orice moment.
Se spune ca a lasa sa se descarce complet un dispozitiv pentru ca mai apoi sa-l incarci pana la 100% este un lucru benefic pentru durata de viata a dispozitivului tau. Acesta este mitul, cel putin asa se spunea mai demult cand ne cumparam un telefon nou, ca ar fi bine sa-l lasam complet sa se descarce prima data inainte de utilizare, pentru ca mai apoi sa-l incarcam complet. Asemenea si in cazul bateriilor de la aparatul foto.
Acum adevarul este oarecum ca asa este, dar doar pentru bateriile de tip vechi, insa pentru noua generatie de baterii din cadrul tabletelor, laptopurilor si telefoanelor, lucrurile nu stau chiar asa, pentru ca este mai ok sa iti incarci dispozitivul de fiecare cand simti nevoia, fara a te stresa ca va muri inainte de vreme. Asadar, acest mit este fals.
Un alt mit tehnologic se refera la faptul ca magnetii ar sterge datele dintr-un dispozitiv. De exemplu, in cazul unui telefon sau laptop; daca apropii niste magneti de acesta, datele si informatiile stocate acolo se vor sterge. Acum, si nu toata lumea stie ca, datele stocate pe HDD-uri pot fi introduse acolo prin intermediul schimbarii polaritatii bitilor magnetici.
Insa, avand in vedere ca in cazul SDD-urilor din laptopuri nu exista niciun fel de camp magnetic, un magnet sau mai multi magneti nu ar putea avea nici un efect asupra acestor date stocate pe dispozitive, asadar acest mit este intr-o mare masura fals.