Importanta negocierii in vanzari

Importanta negocierii in vanzari

Negocierea este cea mai importanta abilitate pe care trebuie sa o aiba un vanzator. Aceasta abilitate va determina efectiv volumul vanzarilor. Poate ca esti o persoana careia nu ii place sa negocieze, insa vei ajunge in situatii in care abilitatile de negociere iti vor fi absolut necesare. Chiar daca nu esti in domeniul vanzarilor, abilitatile de negociere iti sunt necesare, insa in special pentru vanzari trebuie sa existe.

Primul pas pentru o negociere de succes este intelegerea temeinica a produsului pe care il vinzi. Acesta va trebui studiat din toate punctele de vedere, cunoscut atat cu puncte forte cat si cu puncte slabe, pentru a-l putea prezenta foarte amanuntit clientilor. Acestia vor oferi feedback la care trebuie de asemenea sa fii foarte atent. Trebuie sa fii deschis la sugestii si critici din partea clientilor, pentru ca astfel iti vei putea imbunatati produsul.

Pentru negociere mai ai nevoie sa iti cunosti foarte bine si competitorii. Pe cat posibil trebuie cercetate si planurile si strategiile concurentei, zonele si punctele forte dar si slabiciunile lor.

Planificarea strategiei de vanzari este de asemenea o necesitate, iar intelegerea nevoilor clientilor este de asemenea esentiala. Va trebui sa intelegi clientii in asa fel incat sa stii ceea ce ii motiveaza, ce isi doresc, ce nevoi au, in asa fel incat sa le poti satisface cerintele la un grad care sa ii multumeasca sau chiar sa le depaseasca asteptarile.

Accentul, mai ales in vanzari, trebuie sa fie pus pe valoare si nu pe pret. Pe cat posibil pretul trebuie sa fie ultimul aspect discutat, in rest trebuie jucata cartea valorii intrucat aceasta influenteaza in cele din urma decizia de cumparare.

Indiferent cat de mult te pregatesti pentru o anumita intalnire, doar performanta personala de la masa de negocieri va hotari daca vei face vanzarea sau nu. Nu trebuie sa te descurajezi daca situatia scapa de sub control, urmeaza pe cat posibil planul stabilit, iar daca totusi nu exista nici o iesire, nici o cale de scapare, incearca sa minimizezi pe cat posibil pierderile si sa obtii o situatie win-win pentru ambele parti.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.