suprasolicitare
suprasolicitare

Exercitiul fizic ne poate oferi un corp sanatos, insa exagerarea poate duce la o serie de probleme. Desi multi suntem lenesi cand vine vorba de activitate fizica, mai exista si altii care incep sa faca miscare pentru a slabi, a-si imbunatati starea generala etc. Un alt grup de persoane eserseaza insa in plus, exagereaza chiar si suprasolicita corpul, facandu-si astfel aparitia o serie de efecte negative asupra sanatatii.

Oamenii de stiinta au inceput sa considere surplusul de miscare ca si o conditie medicala ce se poate manifesta prin factori psihologici ce forteaza mintea si corpul sa exerseze mai mult decat este necesar. In unele cazuri cei ce incep sa se antreneze la sala sau la cluburi de fitness devin foarte entuziasmati de regimul urmat si tind sa forteze organismul. Simptomele depasirii limitelor programelor normale de antrenamente se fac astfel simtite si pot aparea stari de disconfort si imposibilitatea de relaxare si odihna necesara recuperarii organismului. O astfel de persoana gaseste dificila odihna si are impulsul de a se antrena din nou si a supune corpul la activitati extenuante. Astfel se reduce si contactul social, si viata incepe sa se invarta in jurul exercitiilor fizice.

Efectele surplusului de miscare dincolo de limitele antrenamentelor normale afecteaza viata unei persoane atat din punct de vedere fizic cat si emotional. Suprasolicitarea organismului prin exercitii fizice duce la o oboseala extrema. Corpul si muschii exersati continuu cedeaza la un moment dat, desi individul poate inca simti nevoia de a continua cu antrenamentele, astfel apar leziuni musculoare si osoase intalnite frecvent in aceste cazuri. Oboseala musculara si riscul crescut de fracturi sunt consecintele directe ale impingerii corpului dincolo de limitele sale normale. Insomnia se numara printre efectele negative, datorata oboselii in exces. Alte pericole pe termen lung includ riscul de artrita si ruperea cartilajelor si a ligamentelor.

Nu intarzie sa apara si efectele pe plan emotional. Individul se va retrage de la contactul social pentru a se natrena. Pe termen lung poate ajunge sa sufere de singuratate si sa devina depresiv, iar corpul fiind suprasolicitat pot sa apara si dezechilibre mentale. Astfel pot aparea stari de iritare, disconfort, anxietate si nemultumire.

Desi motivele pot fi diverse pentru aceasta exagerare, trebuie bine inteles faptul ca efectele pe termen lung pot fi dezastruoase pentru sanatate. Ca si orice alt exces, este daunator, punerea la efort prelungit si intens a organismului trebuie evitata cu orice pret.

De admin

Un comentariu la „Efectele suprasolicitarii corpului”
  1. Eu mereu cand ma simt extenuat merg la o sedinta oferita de Masaj Club si ies de acolo reinviat si plin de energie. Conteaza foarte mult ceea ce faci atunci cand esti intr-o astfel de situatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *