paracetamolparacetamol

Este unul din cele mai folosite medicamente, cu efect analgezic si antipiretic (impotriva febrei). Folosit in compozitia a peste 200 alte medicamente, paracetamolul are proprietati analgezice, precum calmantele, usurand durerea, si de asemenea ajuta si la scaderea temperaturii corporale, atenuand febra.

Adesea acest medicament este folosit pentru calmarea durerilor de cap, a febrei si a altor dureri minore. Poate fi folosit cu incredere pentru tratarea febrei la copii. De asemenea isi face simtite efectele de calmare a durerii in cazul durerilor de incheieturi cauzate de artrita.

Paracetamolul terbuie luat tot timpul in dozajul recomandat, intrucat o supradoza duce la toxicitate si afectarea ficatului. Pentru adulti, doza maxima zilnica recomandata este de 4000 mg. O supradoza de paracetamol, fie ca este intentionata sau accidentala, are efecte secundare ce depind de o serie de factori precum: daca medicamentul a fost luat singur sau in combinatie cu altele, cu alcool, si desigur si in functie de starea de sanatate a persoanei.

Procesat la nivelul ficatului, in prezenta enzimelor, este ulterior eliminat din corp. Prin urmare, o supradoza poate afecta ficatul, chiar il poate bloca, in special daca medicamentul este luat in combinatie cu alcool sau cu alte medicamente ce contin de asemenea paracetamol.

Efectele secundare cele mai comune ce apar ca rezultat al supradozei de paracetamol sunt dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, stari de greata si voma, diaree, indigestie si transpiratie excesiva. Mai pot aparea si reactii alergice, convulsii, sangerari si invinetiri neobisnuite, toxicitate a ficatului si chiar coma – acestea sunt efectele secundare mai grave ce pot aparea datorita acestui medicament. Rareori, utilizarea si expunerea prelungita si excesiva a organismului la acest medicament poate provoca si ulcer.

Antidotul, isi face efectul cand este administrat in maxim 8 ore de la supradoza. De aceea este foarte importanta intelegerea riscurilor pentru sanatate asociate cu paracetamolul. Trebuie luat cu moderat, conform recomandarilor, si trebuie evitata supradoza.

De admin

Un comentariu la „Efectele secundare ale paracetamolului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *