calciu
calciu

Multi oameni iau suplimente cu calciu tinand cont doar de faptul ca este benefic pentru oase. Inainte de a face acest lucru, este important de stiut ca un exces de calciu in organism este insotit de efecte secundare. Calciul este necesar cresterii si dezvoltarii oaselor si regleaza functiile nervilor si muschilor. Organismul poate prelua 500-600 mg calciu intr-o perioada de 6-8 ore, din care doar 30% este absorbit, asadar un exces de calciu cu siguranta nu va face bine. Exista chiar cateva efecte secundare insotite de pericole, datorate excesului de calciu, prezentate in continuare.

Constiparea – unul din cele mai obisnuite efecte secundare ale calciului in exces. Constipatia pentru perioade indelungate poate duce la ulcer stomacal, durere si balonare. E o idee buna sa iti administrezi si magneziu si vitamina D prin suplimente pentru a asigura o absorbtie mai buna a calciului. Un alt efect secundar jenant este flatulenta.

Excesul de calciu cauzeaza si probleme stomacale, probleme gastrointestinale precum greata, stari de voma si crampe abdominale. Prea mult calciu in sange duce la acumulari in artere, suprasolicitand inima si crescand riscul de atac cardiac.

Unele studii si cercetari clinice legate de consumul de suplimente de calciu au dovedit ca acest fapt creste riscul bolilor de inima. Rezultatele nu sunt insa concludente, oricum trebuie consumat cu moderatie, in dozele zilnice normale.

Daca exista un nivel prea mare de calciu in sange, se ajunge la hipercalcemie, manifestata prin stari de voma, oboseala, pierderea poftei de mancare, sete continua si afectiuni asupra rinichilor. Nivelul urinar ridicat de calciu favorizeaza formarea de pietre la rinichi. De asemenea calciul in exces poate provoca reactii adverse cu alte tratamente medicamentoase, de aceea este bine de consultat un medic inainte de a incepe a lua suplimente cu calciu.

Alte efecte secundare se manifesta prin simptome precum gura uscata, confuzie, oboseala cronica, greata, puls neregulat, gust metalic, pierderea poftei de mancare, ameteli si altele.

Daca vrei sa iti maresti nivelul de calciu cel mai bine este sa o faci prin consumul de alimente bogate in calciu si nu prin suplimente, dozajul si administrarea acestora trebuie facuta doar la recomandarea unui medic.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *