Cafeaua este o bautura consumata de majoritatea dintre noi zilnic. Desi ne improspateaza fortele, ne face sa ne simtim mai energici, exista si cateva efecte secundare. Efectele secundare negative se datoreaza in principal continutului de cofeina, isi fac aparitia incet si treptat, insa odata ce ajung sa afecteze organismul devin permanente si situatia rareori este reversibila.
Cafeaua ofera un plus de energie, insa doar pe termen scurt. Odata ce te obisnuiesti cu doza zilnica, uneori parca nu mai este de ajuns. Prin urmare incepi sa bei mai multa cafea si poti ajunge la dependenta.
Persoanele care sunt sub tratament ar trebui sa evite cafeaua intrucat este contraindicata in acest caz. Principalul efect este cel de a bloca actiunea medicamentelor.
Cafeaua poate sa duca si la contractia vaselor de sange. Copiii nu trebuie sa bea cafea pentru ca la o varsta frageda aceasta nu poate fi digerata. Ficatul nu poate metaboliza cofeina si aceasta ramane in corp timp de 4-5 zile, ducand la stari de iritabilitate, nervozitate si insomnie.
Alte efecte negative ale consumului de cafea se fac resimtite si prin ingalbenirea dintilor si aparitia cariilor, cresterea nivelului de zahar din sange, dar si modificarea pulsului si tensiunii arteriale. De asemenea cafeaua intervine si in absorbtia mineralelor si nutrientilor esentiali necesari functionarii organismului. Acest lucru poate avea efecte adverse datorate deficientelor acestor minerale.
Daca este consumata in cantitati moderate, cafeaua nu are efecte adverse asupra organismului. Toate efectele negative enumerate mai sus pot fi observate doar in cazul in care se fac excese. Dupa cum stim, abuzurile si excesele nu sunt niciodata benefice. Asadar, acum ca am cunoscut o parte din efectele adverse pe care le poate avea cafeaua asupra organismului, ne vom gandi de doua ori inainte sa ne mai turnam inca o ceasca.