marketing vs prmarketing vs pr

Majoritatea persoanelor considera cele doua notiuni a fi acelasi lucru. Ambele sunt forme complementare de promovare a unui produs sau serviciu, insa exista diferente intre ele. O diferenta clara este destul de dificil de specificat pentru simplul motiv ca notiunile au fost mult prea des folosite una in locul celeilalte.

Marketingul poate fi definit ca acel ansamblu de tehnici si activitati de creare, comunicare, livrare si schimb de oferte ce au valoare pentru consumatori, clienti, parteneri si societate in general. Astfel este o combinatie a activitatilor care ajuta la vanzarea produselor si serviciilor, ce foloseste o combinatie de tehnici specifice precum marketing direct, publicitate, branding, PR (public relations – relatii publice) si alte activitati promotionale.

Partea de PR se ocupa efectiv de fluxul de informatii dintre companie si persoane, mentinand relatii favorabile intre cele doua parti. Prin intermediul PR-ului compania poate sa fie conectata la pulsul pietei si sa fie la curent cu opinia publica asupra produselor si serviciilor oferite. Considerata o investitie de viitor, o buna campanie de PR va ramane inoculata in mintea consumatorilor pentru o perioada indelungata de timp. Cateva diferente intre cele doua notiuni sunt enumerate in continuare.

1. Functia principala a marketingului este facerea cunoscuta a produsului si promovarea, in timp ce functia primara a relatiilor cu publicul implica modul cum este perceputa compania si brandul. Se poate spune ca uneori renumele creat de o campanie de PR se afla la baza oricarei strategii de marketing.

2. In marketing este promovat produsul, iar in PR este promovata compania. O persoana ce se ocupa de relatiile cu publicul promoveaza numele si imaginea intregii companii in timp ce un marketer este interesat doar de promovarea si reclama facuta pentru produsul sau serviciul respectiv.

3. Marketingul are ca scop vanzarea bunurilor, in timp ce relatiile publice au ca scop vanzarea numelui companiei, a brandului, implicit a tuturor produselor si serviciilor oferite.

4. Marketingul incearca sa aduca profit, in timp ce o campanie de PR are ca obiectiv obtinerea unui renume. Scopul marketingului este de a vinde produsele si de a realiza profit, pe cand relatiile publice sunt ca o investitie facuta de companie pentru mentinerea unei imagini pozitive pe piata, care va aduce beneficii viitoare.

Acestea sunt principalele diferente intre marketing si relatiile publice, se poate spune ca relatiile publice sunt o ramura a marketingului, pentru ca ajuta in cresterea vanzarilor si de asemenea poate aduce recomandari si strategii pentru departamentul de marketing.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *