rau platnic

Daca esti antreprenor si nu ai avut niciodata parte de clienti rau platnici, te poti considera foarte norocos, sau poti pur si simplu sa te astepti ca o astfel de situatie sa apara oricand. In perioade economice dificile, orice companie are cicluri de plati mai lente, asadar iti trebuie si putina intelegere.

Cu intelegerea nu poti insa achita obligatiile catre furnizori, astfel poti sa apelezi la urmatoarele idei.

1. Concepe-ti un proces care sa te ajute de fiecare data intr-o astfel de situatie. Trebuie sa stii exact ce pasi ai de urmat atunci cand un client iti intarzie plata, pentru ca fara organizare totul se transforma in haos.

Odata ce ai conceput o procedura, o poti oricand imbunatati, pentru ca recuperarea banilor sa nu se transforme intr-un proces care consuma mult prea mult timp.

2. Contacteaza imediat clientul atunci cand apare o intarziere de plata. Cum alegi sa faci asta ramane la alegerea ta, poti sa transmiti un email, poti sa suni acel client sau poti avea o discutie fata in fata.

Uneori eroarea este una umana – poate ca pur si simplu a uitat ca trebuie sa plateasca, sau e de asemenea in imposibilitate de a plati pentru ca nu a primit la randul sau incasarile de la clientii proprii. Daca vei avea o discutie prin orice mijloc de comunicare, vei putea afla care este cauza intarzierii si vei putea stabili o solutie impreuna cu clientul.

3. Insista si trimite notificari celui care a intarziat sa iti plateasca. Incearca si alte adrese si numere de telefon de contact, pentru ca uneori o alta persoana este responsabila de efectuarea platilor, in special in cazul companiilor mai mari.

Alteori, zilele platilor pot sa difere pentru firma respectiva, fata de propriul tau program. Ideea e sa insisti pana cand se ajunge la o rezolvare a platii.

4. In unele cazuri va trebui sa accepti inevitabilul, mai exact imposibilitatea sau refuzul clientului de a-ti plati. Intr-un astfel de moment nu mai ai nimic de facut decat sa apelezi la un avocat sau la o firma de recuperari creante.

Foarte important este sa te asiguri ca pentru fiecare client rau platnic ai si o documentatie completa. Ceea ce i-ai oferit trebuie sa fie prevazut intr-un contract, trebuie sa faci dovada notificarilor repetate ale intarzierii platii si asa mai departe.

In caz contrar, daca nu exista un contract, vei fi pus intr-o situatie precum cea a unui mic antreprenor ardelean. In momentul in care a cerut ajutorul unei firme de recuperari creante Cluj pentru un client care ii intarziase plata cu trei luni, a fost refuzat. Motivul? Serviciile pe care le-a oferit nu au fost sustinute si de un contract scris.

Clientii rau platnici iti aduc frustrari, iti blocheaza banii si te pot pune si pe tine in incapacitate de plata. Asigura-te ca iei cele mai bune masuri atunci cand te vezi pus intr-o astfel de situatie, daca vrei sa recuperezi respectiva suma de bani.

De admin