schimbare

Managerii au responsabilitatea de a face orice tranzitie, orice schimbare la locul de munca pe cat posibil mai facila pentru angajati. A gestiona schimbarea la locul de munca poate sa nu fie o misiune atat de dificila pe cat pare daca se au in vedere cateva lucruri.

Schimbarea poate fi unul din cele mai dificile obstacole de depasit atunci cand are loc la serviciu. Fie ca e vorba de un nou angajat care se adapteaza regulilor si responsabilitatilor, fie ca este vorba de cineva care are vechime pe postul detinut si trebuie sa rupa rutina si obiceiurile pentru a se adapta, totul poate fi coplesitor uneori.

Exista persoane care se adapteaza usor schimbarilor, prin natura lor. Altii sunt cel putin sceptici cand vine vorba de ajustari si adaptare la nou. Nu poate fi in totalitate prevazut impactul pe care il are schimbarea la locul de munca, insa cu ajutorul catorva elemente – planificare, comunicare, disponibilitate si ascultare – acest obstacol poate fi depasit mai usor.

Planificarea – pe cat posibil este de ajutor sa te pregatesti din timp in eventualitatea in care vor interveni schimbari. Datoria ca manager este sa iti anunti angajatii in momentul in care va interveni schimbarea, pentru ca acestia sa fie pregatiti corespunzatori. Acest fapt este direct legat si de partea de comunicare. O comunicare eficienta la locul de munca faciliteaza introducerea schimbarilor. Fiecare va sti ce are de facut si cum vor fi afectate relatiile de munca sau alte raporturi odata ce vor fi implementate noile masuri.

Ca angajat trebuie sa ai si o disponibilitate pentru schimbare. Nu poti spera ca totul va ramane la fel tot timpul – in primul rand asta ar insemna sa te plafonezi si sa nu mai ai ocazia sa evoluezi deloc. Astfel trebuie sa abordezi orice schimbare cu o atitudine pozitiva.

Legat de comunicare, cu totii stim ca este un proces ce implica reciprocitate. Atat angajatii trebuie sa fie receptivi si sa asculte noile informatii transmise, cat si managerii la feedback-ul oferit de acestia. Chiar daca uneori schimbarea poate sa provoace si frustrare si o stare suplimentara de stres si anxietate, recomandarile anterioare sunt utile in orice situatie.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *