Multi intreprinzatori si oameni de afaceri pleaca initial de la conceptia ca pentru crearea unui nume de brand sunt necesare cateva etape simple. Acestea – in conceptia lor – ar include angajarea unei firme de web design pentru crearea unui logo, a unei pagini web si a materialelor promotionale. Astfel de servicii sunt intr-adevar foarte valoroase si pot face o mare diferenta in conditiile concurentei acerbe din zilele noastre. Inainte de a face insa o astfel de investitie, trebuie cunoscut faptul ca cea mai mare parte a succesului in dezvoltarea unui brand il reprezinta chiar pasii initiali.
Antreprenorul este strans legat de business-ul pe care il incepe, in special de reputatia acestuia. Reputatia ajunge sa sugereze calitatile detinute, castigand increderea clientilor potentiali, a partenerilor, investitorilor dar si angajatilor. Inainte de a incepe a aloca fonduri catre agentii de creatie, trebuie facuti cativa pasi simpli pentru crearea temeliei brandului.
In primul rand trebuie clarificat tonul si personalitatea brandului. Acestea pot fi in concordanta cu stilul si personalitatea antreprenorului. Daca ceea ce se stie despre antreprenor e ca poate sa rezolve orice problema, aceasta imagine poate fi reflectata si de brandul business-ului pe care il incepe.
In al doilea rand, trebuie clarificat scopul si o directie de dezvoltare. Un set de principii si obiective trebuie sa fie stabilit de la bun inceput. Misiunea si valorile trebuie sa existe atat pentru a castiga increderea clientilor si tertelor persoane, cat si pentru a ghida tot timpul angajatii si persoanele din interior, care vor intelege mai bine directia catre care se orienteaza compania.
In al treilea rand, un antreprenor care doreste sa consolideze un brand trebuie sa stie sa isi comunice bine intentiile si sa delege sarcini altora. A ajuta pe altii sa rezolve anumite probleme si a incuraja initiativa poate avea rezultate extrem de benefice pentru construirea brandului.
Indiferent de domeniu, aceste trei elemente nu trebuie uitate atunci cand se construieste brandul: personalitatea, misiunea si principiile de baza. Ulterior este nevoie de perseverenta si de consistenta in tot ceea ce se intreprinde.
Adevarul este ca un brand puternic are personalitate, te regasesti in el si acest lucru nu poate fi realizat decat cu o atentie deosebita fiecarui aspect: nume, logo, motto, etc.