Design-ul web se refera la realizarea de site-uri web, cuprinzand toate etapele, de la conceperea structurii si interfetei grafice, pana la finalizarea programarii si introducerea propriu-zisa a datelor ce alcatuiesc continutul acestuia, de la text, pana la imagini, fisiere si alte elemente.

Primul web designer a fost inventatorul World Wide Web, Tim Berners Lee, el fiind cel care a publicat primul site din istorie in decembrie 1990. Dupa cum va imaginati, primele site-uri nu erau atat de complexe si incarcate grafic precum sunt cele din prezent, HTML-ul (limbajul utilizat) nefiind foarte puternic si nu permite decat o serie limitata de formatari, fiind o activitate mai mult similara programarii web.

In lumea contemporana, site-urile au devenit instrumente publicitare si comerciale puternice, astfel ca preocuparea pentru aspectul grafic a crescut, justificand denumirea de „design web”, tehnologiile utilizate diversificandu-se si devenind tot mai complexe. Site-urile actuale sunt tot mai mult axate pe dinamism. Companii precum IT Exclusiv lucreaza cu oameni specializati in oricare etapa din organizarea dezvoltarii unui website, incepand cu stadiul de conceptie grafica, pana la programarea si editarea continutului acestuia.

Pentru a se realiza un web site se trece prin urmatorii pasi:

  • o analiza preliminara;
  • concretizarea ideilor;
  • schitarea elementelor vizuale;
  • programarea paginilor in HTML, CSS, Javascript sau altele;
  • testarea site-ului;
  • schimbarea elementelor care nu se potrivesc dorintelor;
  • publicarea site-ului pe internet;
  • modificarea ulterioara si relansarea pe internet.

Aceste modificari ulterioare ale site-ului web se pot realiza in mai multe feluri:

  • prin interventia web designer-ului;
  • prin accesarea proprietarului site-ului a interfetei de administrare care este pusa la dispozitie de catre web designer.

Website-urile sunt programate in asa fel incat sa poata fi intelese chiar si de persoane fara cunostinte in domeniul informaticii sau al secventelor de cod redactate de programatori, care lucreaza fie direct in HTML, fie in diverse limbaje din care se genereaza apoi acesta. Faca interpretarea limbajului de script si afisarea rezultatului pe ecranul computerului, site-urile ar fi doar o insiruire lunga de texte neformatate si fara imagini.

In prezent, este un loc de munca foarte cautat iar in masura in care se dezvolta site-urile in fiecare zi, nu este o meserie care pare ca s-ar afla vreodata in pericol.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *