Exista diverse exemple in care guvernele au facut eforturi pentru a se ajunge la acest model de economie perfecta. A ramas insa in simplul stagiu de model, o situatie ipotetica ce nu a reusit sa fie atinsa efectiv.
Dupa cum ii spune si numele, fiecare aspect pe o piata unde activeaza acest model este pur si simplu perfect. Termenul implica de fapt ideea ca participantii la acest model sunt omogeni. Pe de o parte sunt cumparatorii, care creaza cererea si dimensiunea ei, pe de alta parte sunt furnizorii, care produc si creaza oferta. Ambele parti sunt omogene, prin urmare si miscarile pietei si fluctuatiile cererii si ofertei sunt aproape robotice, uniforme. Concurenta perfecta reprezinta exact o astfel de situatie, cu produse si servicii omogene, cu un numar mare de vanzatori si consumatori cu oferte si respectivi cereri congruente.
Caracteristicile concurentei perfecte
Cumparatori si vanzatori infiniti. Exista un numar infinit al acestora intr-un asemenea model de piata. In realitate, este aproape imposibil, existand o anume limita in ceea ce priveste numarul de vanzatori si de asemenea de cumparatori prezenti pe o anumita piata. O astfel de ipoteza nu a reusit niciodata sa fie atinsa.
Liber schimb. Aceasta inseamna zero restrictii atat la intrarile cat si la iesirile de pe o astfel de piata. Fiecare producator poate patrunde usor, existand cerere infinita.
Mobilitatea resurselor. In conditii de concurenta perfecta, se presupune ca nu exista nici un cost al transportului. Factorii geografici si distanta fizica sunt de asemenea inlaturate. Situatie destul de ciudata, la fel putin probabila, insa se pot observa state de dimensiuni reduse care au economii stabile si rareori depind de schimburi cu alte state sau de mobilitatea resurselor.
Omogenitatea produselor – element distinct al acestui model economic, in care produsele sunt aproape identice. Sa luam ca exemplu laptele. Produse omogene inseamna ca pretul ramane absolut stabil.
Economistii inca au dezbateri legate de modelele de economie, respectiv care ar aduce mai multe beneficii – concurenta perfecta sau monopolul. Se poate afirma un singur lucru: modelul de economie, piata si concurenta care reuseste sa pastreze resursele, sa le foloseasca in mod eficient si sa mentina si cumparatorii satisfacuti, este cel mai bun.